Lean Clinic Logo
HomeOzempic (Semaglutide)
Medicatie overzicht

Ozempic (Semaglutide) Informatie

Informatie over Ozempic (Semaglutide)

Lees over de werking, kosten, bijwerkingen en het gebruik van Ozempic bij diabetes type 2 en gewichtsverlies.

Werkzame stof: Semaglutide
1x per week injectie
Circa €145 per maand
Medisch afvallen met Ozempic

Wat is Ozempic?

Ozempic is een injecteerbaar medicijn dat is ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2 om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Recentelijk is aangetoond dat het ook gewichtsverlies kan bevorderen. Het wordt soms ingezet bij mensen met overgewicht of obesitas, hoewel dit niet de primaire indicatie is.

De actieve stof in Ozempic, semaglutide, beïnvloedt de glucosehuishouding van het lichaam. Daarnaast heeft het invloed op hoe verzadigd je je voelt na het eten. Ozempic wordt één keer per week ingespoten. Uitsluitend wanneer het gecombineerd wordt met een aangepast dieet en voldoende beweging kan gewichtsverlies optreden. Ozempic is echter geïndiceerd voor de behandeling van diabetes en is niet geregistreerd als medicijn specifiek voor gewichtsverlies.

Hoe werkt Ozempic?

Ozempic imiteert de werking van het natuurlijke hormoon GLP-1, dat betrokken is bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verzadigingsgevoel. Het helpt om de glucoseproductie in de lever te verminderen, wat bijdraagt aan het verbeteren van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan het de eetlust verminderen en ervoor zorgen dat voedsel langer in de maag blijft. Hierdoor kan men minder snel honger ervaren en minder eten.

Ozempic kosten

De kosten voor Ozempic liggen rond €145 per maand, afhankelijk van de dosering en apotheek. Deze prijs is exclusief eventuele consulten of begeleiding.

Voor diabetes type 2 patiënten kan Ozempic vergoed worden vanuit de basisverzekering. Voor gebruik bij gewichtsverlies wordt Ozempic echter niet vergoed en moet je de kosten zelf betalen.

Voor wie is Ozempic geschikt?

Ozempic is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 2 die moeite hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dezelfde werkzame stof die in Ozempic zit (semaglutide) wordt voorgeschreven aan mensen met overgewicht (BMI ≥ 27) of obesitas (BMI ≥ 30), die gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen hebben. Denk aan aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of slaapapneu.

Hoe gebruik je Ozempic?

Ozempic wordt eenmaal per week toegediend via een prikpen, bij voorkeur in de buik, het dijbeen of de bovenarm. Wanneer je start met deze medicatie, begin je met een dosis van 0,25 mg per week, die na een maand wordt verhoogd naar 0,5 mg. Indien nodig kan de dosis verder worden opgevoerd tot maximaal 1 mg per week. Wegovy, een medicijn met dezelfde werkzame stof, kan tot maximaal 2,4 mg worden opgehoogd.

Het is belangrijk om je aan het wekelijkse injectieschema te houden en Ozempic steeds op dezelfde dag van de week te gebruiken. Vergeet je een dosis, dien deze dan binnen vijf dagen alsnog toe, anders sla je de dosis over.

Wat is de werkzame stof van Ozempic?

De werkzame stof in de gewichtsbeheersingsmedicatie Ozempic is semaglutide, een GLP-1-receptoragonist. Dit betekent dat het zich bindt aan receptoren in het lichaam die de insulineafgifte bevorderen en de eetlust onderdrukken. Semaglutide vermindert daarnaast de glucoseproductie in de lever, wat gunstig is voor mensen met diabetes type 2. Ozempic bevat daarnaast inactieve ingrediënten, waaronder natriumchloride en water voor injectie.

Heeft Ozempic bijwerkingen?

Net als veel andere medicijnen kan Ozempic in sommige gevallen bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree en obstipatie. Ze kunnen vooral voorkomen in de eerste weken van het gebruik. De meeste bijwerkingen verminderen na verloop van tijd.

Ernstigere bijwerkingen, zoals een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), zijn zeldzaam maar vereisen onmiddellijke medische aandacht. Raadpleeg je Lean Clinic-arts als je last krijgt van symptomen zoals ernstige buikpijn.

Hoe moet ik Ozempic bewaren?

Ozempic afvalmedicatie bewaar je in de koelkast bij een temperatuur tussen 2°C en 8°C. Indien nodig kan het medicijn tot 56 dagen buiten de koelkast worden bewaard, zolang de temperatuur onder de 30°C blijft. Zorg ervoor dat de pen beschermd is tegen direct zonlicht en bewaar hem in de originele verpakking. Controleer altijd de vloeistof voor elk gebruik of het plaatsen van de injectie. Als de vloeistof troebel is of van kleur verandert, gebruik het medicijn dan niet.

Bestaan er Ozempic tabletten?

Ozempic is momenteel niet beschikbaar als tablet - het wordt uitsluitend toegediend als injectie. Dit komt omdat semaglutide (de werkzame stof in Ozempic) een peptide is dat in het maagdarmkanaal wordt afgebroken, waardoor het niet effectief oraal kan worden ingenomen zonder speciale formulering.

Er wordt momenteel wel gewerkt aan nieuwe orale GLP-1-medicijnen zoals Orforglipron. Dit is een niet-peptide GLP-1-agonist dat als dagelijkse tablet kan worden ingenomen en veelbelovende resultaten laat zien voor gewichtsverlies, vergelijkbaar met injecteerbare GLP-1-medicijnen. Orforglipron is momenteel nog in ontwikkeling maar zou in de toekomst een alternatief kunnen bieden voor mensen die geen Ozempic injecties willen gebruiken.

Ozempic kopen

Ozempic is uitsluitend verkrijgbaar op recept van een arts. Het is niet verstandig om Ozempic online te bestellen of te gebruiken zonder medisch toezicht. Het medicijn vereist zorgvuldige dosering en controle, en onverantwoord gebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's.

Als je denkt dat Ozempic geschikt voor je zou kunnen zijn, maak dan een afspraak bij je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook op leanclinic.nl kijken of je in aanmerking komt voor een traject waarbij je onder medisch toezicht een online leefstijlprogramma kunt volgen en begeleiding krijgt bij het gebruik van Ozempic.

Disclaimer

Deze informatie biedt een algemeen overzicht van Ozempic en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd de officiële bijsluiter en overleg met een arts voor persoonlijk advies over gebruik, dosering en mogelijke bijwerkingen.