Lean Clinic Logo
HomeSaxenda (Liraglutide)
Medicatie overzicht

Informatie over Saxenda (Liraglutide)

Lees over de werking, kosten, bijwerkingen en het gebruik van Saxenda bij gewichtsverlies.

Werkzame stof: Liraglutide
1x per dag injectie
Circa €183 per maand

Deze informatie is bedoeld als algemene informatie en vervangt geen professioneel medisch advies. Lees altijd de bijsluiter voor de meest actuele informatie en raadpleeg een arts voor persoonlijk advies. Medicatie is alleen verkrijgbaar op recept van een arts.

Wat is Saxenda?

Saxenda is een medicijn dat je injecteert en dat gebruikt wordt als hulpmiddel bij gewichtsverlies voor mensen met overgewicht of obesitas. De werkzame stof, liraglutide, beïnvloedt het verzadigingsgevoel. Saxenda wordt voorgeschreven aan volwassenen die moeite hebben om gewicht te verliezen met alleen een dieet en lichaamsbeweging. Het medicijn injecteer je eenmaal per dag. In combinatie met een gezonde leefstijl kan het bijdragen aan gewichtsverlies en het behoud daarvan.

Hoe werkt Saxenda?

De werking van Saxenda is gebaseerd op het nabootsen van het lichaamseigen hormoon GLP-1, dat betrokken is bij het reguleren van de eetlust. Door je hersenen te laten denken dat je sneller verzadigd bent tijdens het eten, kan Saxenda ervoor zorgen dat je minder eet. Daarnaast vertraagt het de maaglediging, wat betekent dat je je na een maaltijd langer verzadigd voelt en minder (snel) trek hebt. Deze twee mechanismen kunnen bijdragen aan een verminderde calorie-inname en daardoor aan gewichtsverlies.

Saxenda kosten

De kosten voor Saxenda liggen rond €183 per maand, afhankelijk van de dosering en apotheek. Deze prijs is exclusief eventuele consulten of begeleiding.

Momenteel wordt Saxenda niet vergoed door de basisverzekering in Nederland. Dit betekent dat je de kosten voor Saxenda zelf moet betalen. Sommige aanvullende verzekeringen kunnen een deel van de kosten dekken, maar dit verschilt per verzekeraar.

Voor wie is Saxenda geschikt?

Saxenda is bedoeld voor volwassenen met obesitas (BMI ≥ 30) of voor mensen met overgewicht (BMI ≥ 27) die ook gewicht gerelateerde aandoeningen hebben (zoals hoge bloeddruk of slaapapneu). Het gebruik van Saxenda, als onderdeel van een bredere aanpak, kan bijdragen aan gezondheidsverbeteringen, zoals het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel.

Maar Saxenda is niet voor iedereen geschikt. Een arts van Lean Clinic zal op basis van uw medische situatie bepalen of Saxenda een geschikte optie is binnen een behandelplan voor gewichtsverlies.

Hoe gebruik je Saxenda?

Saxenda dien je dagelijks toe via een injectie onder de huid, bijvoorbeeld in je buik, dij of bovenarm. Dit doe je met een prikpen. Je begint met een startdosis van 0,6 mg per dag, en deze wordt geleidelijk opgevoerd naar de maximale dosering van 3,0 mg per dag. Onze Lean Clinic-arts zal altijd samen met jou naar de optimale dosering zoeken en dit op vaste momenten evalueren.

Het is belangrijk om de injecties van Saxenda op een vast tijdstip toe te dienen. Mis je een dosis? Sla dan de gemiste dosis over en neem de volgende injectie op het gebruikelijke tijdstip. De behandeling wordt altijd gecombineerd met voedingsadvies en coaching als onderdeel van het behandelplan.

Wat is de werkzame stof van Saxenda?

Saxenda bevat de werkzame stof liraglutide, een GLP-1-receptoragonist die de eetlust remt, de verzadiging verbetert en de bloedsuikerspiegel helpt reguleren. Liraglutide wordt al langer gebruikt in de behandeling van diabetes type 2 (onder de merknaam Victoza), maar wordt in een hogere dosering gebruikt voor gewichtsbeheersing (Saxenda).

Het actieve ingrediënt zorgt ervoor dat je hersenen signalen ontvangen dat je sneller en langer verzadigd bent. Ook heb je minder trek en denk je minder aan eten. Dit helpt je om minder te eten en kan daardoor bijdragen aan gewichtsverlies. Naast liraglutide bevat Saxenda inactieve stoffen zoals natriumchloride en water voor injectie.

Heeft Saxenda bijwerkingen?

Zoals andere medicijnen kan ook Saxenda bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen van dit medicijn zijn misselijkheid, darmklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Vaak verdwijnen deze bijwerkingen als je lichaam aan de behandeling gewend raakt.

Zeldzamere bijwerkingen kunnen onder andere ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) of galblaasproblemen zijn. Neem contact op met je arts als je last hebt van ernstige buikpijn of andere ongewone symptomen nadat je Saxenda hebt gebruikt.

Hoe moet ik Saxenda bewaren?

Saxenda dient in de koelkast te worden bewaard op een temperatuur van 2°C tot 8°C. Indien nodig, kun je de injectiepen maximaal 30 dagen buiten de koelkast bewaren, zolang de temperatuur niet boven de 30°C komt. Het is belangrijk dat de pennen niet worden blootgesteld aan direct licht, dus bewaar ze altijd in de originele verpakking. Controleer voor elk gebruik of de vloeistof helder en kleurloos is. Zie je dat de vloeistof troebel is of van kleur is veranderd? Dan mag je deze pen niet meer gebruiken.

Bestaan er Saxenda tabletten?

Saxenda is momenteel niet beschikbaar als tablet - het wordt uitsluitend toegediend als dagelijkse injectie. Dit komt omdat liraglutide (de werkzame stof in Saxenda) een peptide is dat in het maagdarmkanaal wordt afgebroken, waardoor het niet effectief oraal kan worden ingenomen zonder speciale formulering.

Er wordt momenteel wel gewerkt aan nieuwe orale GLP-1-medicijnen zoals Orforglipron. Dit is een niet-peptide GLP-1-agonist dat als dagelijkse tablet kan worden ingenomen en veelbelovende resultaten laat zien voor gewichtsverlies, vergelijkbaar met injecteerbare GLP-1-medicijnen. Orforglipron is momenteel nog in ontwikkeling maar zou in de toekomst een alternatief kunnen bieden voor mensen die geen Saxenda injecties willen gebruiken.

Saxenda kopen

Saxenda is uitsluitend verkrijgbaar op recept van een arts. Het is niet verstandig om Saxenda online te bestellen of te gebruiken zonder medisch toezicht. Het medicijn vereist zorgvuldige dosering en controle, en onverantwoord gebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's.

Als je denkt dat Saxenda geschikt voor je zou kunnen zijn, maak dan een afspraak bij je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook op leanclinic.nl kijken of je in aanmerking komt voor een traject waarbij je onder medisch toezicht een online leefstijlprogramma kunt volgen en begeleiding krijgt bij het gebruik van Saxenda.

Disclaimer

Deze informatie biedt een algemeen overzicht van Saxenda en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd de officiële bijsluiter en overleg met een arts voor persoonlijk advies over gebruik, dosering en mogelijke bijwerkingen.